گزارش تحليلي ابردراك از تغيير الگوي مصرف اينترنت و كاهش چشمگير بازديد از اينستاگرام و واتساپ خبر ميدهد.
D6-IraniCard
شركت ابر دراك، استارتاپ حوزه خدمات ابري، در يك گزارش تحليلي با پردازش دادههاي فعاليت كاربرانش در بازديد از وبسايتهاي فعال بر بستر خدمات اين شركت، اطلاعاتي از وضعيت اينترنت و الگوي مصرف كاربران داخل ايران پس از بروز اختلالات، اعمال فيلترينگ و ايجاد محدوديتها ارائه كرده است.
در اين گزارش تحليلي، تفاوت الگوي مصرف اينترنت كاربران از تاريخ ۱۰ شهريور تا ۱۰ مهر ۱۴۰۱ بررسي شده و تاريخ اول مهرماه بهعنوان زمان شروع قطعي و اختلال در نظر گرفته شده است. دادههاي اين گزارش تحليلي تفاوتهاي موجود در مصرف اينترنت كاربران پيش و پس از اين تاريخ را نشان داده و تحليل كرده است.
گزارش ابر دراك از اختلال اينترنت
يافتههاي اين گزارش با تحليل و بررسي مجموعاً ۱۰ ميليون و ۷۶۸ هزار و ۴۵۹ بازديدكننده يكتا، ۴۶۲ وبسايت و بيش از چهار ميليارد و ۹۱۳ ميليون لاگ به دست آمده است. براساس اين گزارش، شبكه اجتماعي اينستاگرام و پيامرسان واتساپ از تاريخ اول تا هفدهم مهر در مجموع به مدت ۱۷ روز و ۲۰ ساعت از دسترس خارج بوده است.
در همين مدت شاهد اخباري درباره رفع فيلتر اين پلتفرمها بودهايم كه البته پس از مدت كوتاهي اين اخبار تكذيب شد. طبق گزارش ابر دراك، اين رفع فيلترها در واقع مقطعي و احتمالاً به دليل تغيير مسيرهاي ايجادشده در شركت ارتباطات زيرساخت و تأمينكنندگان اينترنت بوده است. بررسيهاي ابر دراك در اين زمينه از دردسترس بودن اينستاگرام به مدت 16 دقيقه خبر ميدهد و اين زمان براي واتساپ چهار دقيقه بوده است.
گزارش ابر دراك از اختلال اينترنت
ابر دراك اختلالات ايجادشده براي پلتفرمهاي اينستاگرام و واتساپ را چنين توضيح داده است:
از تاريخ جمعه ۱ مهر ماه ۱۴۰۱ اختلالهاي گسترده روي دو پلتفرم پرطرفدار واتساپ و اينستاگرام آغاز شد كه در ابتدا براي تمامي پلتفرمها با استفاده از بازنويسي ركوردهاي DNS براي دامنههاي اصلي اين سرويسها صورت پذيرفت. كمتر از ۲۴ ساعت از شروع اختلالها قطع ارتباط در لايه TLS براي دسترسي به پلتفرمهاي فوق و همچنين ساير پلتفرمها در تمامي مسيرهاي بينالمللي و با اختلاف زماني چند ساعت اعمال گرديد و در حال حاضر درصد قابل توجهي از سرويسهاي خارج از دسترس كاربران ايراني در شبكه همراه يا ثابت با روش قطع ارتباط مسير در تمامي مسيرهاي بينالملل از دسترس خارج هستند.
در ادامه اين گزارش، به تفاوت ميان روشهاي مرسوم و متداول فيلترينگ، كه پيش از اين استفاده ميشد، و روشهاي اعمال فيلتر كه در هفتههاي اخير از آن استفاده شده، توضيحاتي ارائه شده است. پيش از اين، روشهايي مانند DNS spoofing و خروج از دسترسي ازطريق قطع يا كند كردن پروتكلهاي امن (مانند TLS) مورد استفاده قرار ميگرفت. اين در حالي است كه در هفتههاي اخير، سرويسها با روش BlackHole از دسترس خارج ميشوند. روشي كه عامل ايجاد مشكلات مقطعي براي كاربران ساير سرويسها شده است.
همچنين، مشاهدات ابر دراك حاكي از آن است كه از چهاردهم مهرماه در مسيرهاي داخلي و بينالمللي در مسيرهاي ديتاسنتر داخلي به داخلي و خارجي به خارجي اختلالات بيشتر و گستردهتر شده است.
از دسترس خارج كردن اينستاگرام و واتساپ براي كاربران با IP ايران طبيعتاً ميزان استفاده از اين پلتفرمها را كاهش داده است. اين كاهش در بخشي از گزارش ابر دراك كه پربازديدترين مرورگرهاي كاربران ايراني را نشان ميدهد، تأييد شده است.
گزارش ابر دراك از اختلال اينترنت
درحاليكه پيش از بروز اختلال در اينترنت، اينستاگرام هفتمين و واتساپ چهاردهمين پلتفرم پربازديد كاربران در ايران بود، در بازه زماني ايجاد اختلالات، واتساپ به رتبه ۱۸ و اينستاگرام به رتبه ۲۰ مرورگرهاي رايج كاربران سقوط كرده است.
براساس بازديد از وبسايتهاي فعال بر بستر ابر دراك، استفاده كاربران از زيرساخت ابر دراك در كشورهاي مختلف نيز افزايش يافته است. در اين خصوص در اين گزارش آمده است:
تعداد كاربران غير ايراني كه از وبسايتهاي بر بستر ابر دراك بازديد كردهاند، بعد از تاريخ يكم مهرماه حدودا ۳۰ درصد افزايش داشته است. اين افراد اغلب كساني هستند كه براي بازديد از وبسايتها يا پلتفرمهاي فيلتر شده از اين نام مجاز نمي باشد استفاده ميكنند كه با توجه به همين موضوع احتمال دارد در زمان بازديد از وبسايتهاي ايراني هم از اين نام مجاز نمي باشد استفاده كردهاند.
گزارش تحليلي ابر دراك در زمينه الگوي مصرف كاربران ايراني از اينترنت نشان ميدهد پيش از بروز اختلال در اينترنت، ميزان مصرف اينترنت كاربران ايراني در طول ۲۴ ساعت شبانهروز بهطور كلي بيشتر بود و بهطور خاص آنها در ساعت ۱۵ تا ۲۰ بيشتر اينترنت مصرف ميكردند. پس از ايجاد اختلالات اينترنت ميزان استفاده آنها در ساعات ۱۳ تا ۲۳ بسيار كمتر از ساعتهاي ۵ تا ۱۱ صبح شده است.
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: